Kontoret


Min lördag bestod till stor del av arbete och en lång promenad med grannes boxer. Den stackars jycken hade alternativet att bli lämnad i en lägenhet i norrläge hela dagen eller hänga med mig fram till middagstid. Klämd mellan två mindre värdiga alternativ valde jycken att komma upp till mig under dagen, vilket jag bara lyfte min dag för då slapp man sitta ensam hemma.

Väl framåt kvällningen lämnde jag tillbaka den det raggslitna stycket och bestämde mig för att gå och äta en bit mat. Jag stämde därför träff med ett par polare nere på en av mina gamla favorithak; Kontoret, vid Fältöversten. Det ska redan sägas här att det i folkmun ibland talas om ett "Kontoret" nere på Sturecompagniet, men detta är absolut felaktivt. Krogen Kontoret har legat på Bältgatan 2 sedan urminnes tider och under all denna tid serverat gott folk bra mat och kall dryck. Att gå till Kontoret på Bältgatan är alltid att ha trevligt och må gott, utan varken svett, techno eller Johannes Brost.

Kontoret Bar & Matsal är den typiska kvarterskrogen. Baren ligger på entreplan och man har även en mindre matsal i sten och tegel nere i källaren. Känslan är varm, gemytlig och inbjudande - en plats där man känner att man verkligen kan koppla av en stund. Det är lätt att bara slå sig till ro i en av kontorets mindre bås, ta en öl och bara läsa tidningen en stund.

Halv åtta på kvällen var krogen halvfull och det satt ett par andra matgäster uppe vid baren, men de flesta besökarna hade tagit plats i sina bås där de livligt och innerligt diskuterade livet över vardera stor stark. Jag gick ner och anslöt med de övriga i matsalen en trappa ner, där man redan hade beställt in en Stavropramen som stod och väntade på mig. Vi fick våra menyer och sekunderna senare hade samtliga fem runt bordet beställt in varsin Louisianaburgare.

Upplägget var väldigt estetiskt och tilltalande. Den som säger att man inte äter med ögonen har ju faktiskt bara rakt av helt fel, oavsett vad man äter så är upplägget och presentationen viktig! Burgaren var snyggt serverad på högra delen av den avlånga tallriken och över en strimma HP Sauce fann man en riklig mängd pomme chateau väntandes på andra sidan fatet. Köttet var mört och tjockt, där själva burgaren nästan var lika bred som tjock. Cajunsåsen omslöt köttet och gav ett rökigt, whiskeyinspirerat djup till hela rätten - ett mycket bra inslag som gav burgaren det där lilla extra!


Betyg
Presentation; 4/5
Smak; 4/5
Tillbehör; 4/5
Prisvärde; 3/5
Totalt; 4/5

Kommentar; Kontoret är alltid en bra upplevelse, alltid trevlig personal och servicen är utmärkt! Priset ligger just över hundralappen för en burgare, vilket måste tilläggas är normalt, men för syftet med bloggen fortfarande precis i överkant - just detta drar ner prisvärdet något.

louisianaburger; 109:-
fatöl; 39:-


Kontoret
Bältgatan 2

Cheers Pub

cheers_viktoriagatan01 Efter att ha spenderat större delen av dagen försunken i min dator började blir hyggligt hungrig när klockan rullade runt 18.30 - 19.00. Tanken var från början att jag skulle äta middag hemma hos en god vän, men då hon blev sen från sitt jobb stod jag plötsligt att finna mitt eget intag. Utan någon direkt vilja eller ork att odla min egen trädgård styrde jag kosen ut i nattmörkret i jakten på en trevlig cheesburgare, helst i sällskap av en stor stark.

Cheers Pub ligger på Viktoriagatan i Vasastan i Centrala Göteborg. Krogen är lätt att hitta till då den ligger bara ett tvärkast från Hagakyrkan och med lättare släpavstånd från vagnen på Vasagatan.

Bäst beskrivs väl krogen en typisk mindre sportbar. Plattskärmarna dominerar inredningen och i den två rum stora lokalen finns sammanlagt 6 lcd-apparater att vila ögonen på. Annat att vila ögonen på är bartendern, men i övrigt är det snålat med ögongodis (men det är ju halva grejen med en sportbar). Menyn från köket och utbudet i baren är tämligen standard, vad man hade kunnat räkna med helt enkelt inga större överraskningar. Nachos för den som inte är så hungrig, diverse olika burgare + pyyipanna för den lte mer svultna. Har du storbyxorna på dig kan du även svälja ner en entrecote, men av inredningen att döma kanske detta är något man ska hålla sig ifrån. Lika så är jag alltid lite misstänksam mot typiska sportbarer som serverar pastarätter, det gör sig bara inte där varför jag alltid höjer ett ögonbryn när jag ser tortellinin höjd över baconburgaren. Satsa då hellre på att bredda ölsortimentet och putsa grundmenyn - det är min filosofi!

Jag satte mig vid baren och beställde in en clubsandwich och en vanlig fatöl. Servicen gick snabbt och lugnt, trotts att hela baren var fullpackad av mer eller mindre glad Frölundafans. Jag fick vänta cirkus en kvart på maten, vilket jag anser är helt OK i tillfället. Upplägget var tilltalande och clubben serverades med en mindre sallad vid sidan av. Majonäsen var tjock och riklig. Drygt som Stureplan kring 03:45 - precis som majonäs ska smaka! Dock saknade jag någon form av friterad potatis till clubben. Detta har jag märkt är en kultur som skiljer sig, ibland ingår potatis, ibland inte, men jag är av inställningen att en bra club alltid ska serveras med potatis. Brödet var knaprigt och fint, inte alls svampigt eller på något sätt blött av såsen.


Betyg
Presentation; 3/5
Smak; 4/5
Tillbehör; 3/5
Prisvärde; 4/5
Totalt; 4/5

Kommentar; Övergripande var jag mer än nöjd av Cheers; clubben smakade bra, bra atmosfär och trevlig service. Presentation var inget utöver det vanlig men hade allt man kunde förvänta sig. Det som kanske drar ner betyget lite är avsaknanden av den friterade potatisen, men allt som allt klart prisvärt!

clubsandwich; 79:-
fatöl; 29:- (uppenbarligen happy hour, vanligtvis 39:-). 


www.cheerspub.nu
Viktoriagatan 10

Bloggen Kvarterskrogen

Välkommen till min nya blogg Kvarterskrogen!

Den är bloggen är tänkt att fungera som en guide bland de olika kvarterskrogar vi har i sverige och vilka utbud de har att stå sig med. Tanken slog mig första gången då jag hungrig och vilsen i Göteborg bara ville ha en bra hamburgare eller bit kött med pommes och en stor stark, men hade inte en susning om vart jag skulle vända mig. Det finns gott väl en uppsjö med bloggar och krönikörer som skriver om bra ställen med rejäl mat, men vart tar då vi vanliga svenssons vägen när vi bara vill sitta ner och fylla magen?

Jag ville därför skapa denna blogg som en liten guide till vart man kan gå, ta det lugnt med en rejäl klassisk burgare, stor stark och i bästa fall även inslag av hockey. När sushin blivit för trist och man inte längre kan hålla koll på om det var thai, indiskt eller libanesiskt man åt kvällen innan - när man bara vill ha en rejäl köttbit med inslag av fet sås. Stället dit man vänder sig när man känner för en bra pub - en bra Kvarterskrog helt enkelt!

Mitt äventyr i Göteborg fick slutligen en lycklig sammanfattning. Efter att ha strosat runt ett tag, vänt bakom hörn jag inte trodde fanns och promenerat upp för lummiga kullerstensgator hittade jag slutligen en riktigt trevlig pub, där jag till och med fick se Frölunda matchen! Man mer om detta ovan!

Mycket nöje och varmt välkomna!

RSS 2.0